Makronkové skořápky z francouzského sněhu
- 160 g mandlové mouky
- 160 g cukru krupice
- 125g bílů (12 hodin odpařených)
- 80g moučkového cukru

Dej šlehat bílky – na robotu vyber střední stupneň otáček.

Jakmile se z bílků udělá pěna jako na pivu, přidej cukr krupici. Pozor! Krupice není krystal 🙂
Bílky s cukrem nech šlehat cca 50 minut (záleží, jakého máš robota). Stále ale nech robota na střední stupeň a otáčky nezvyšuj! (Na kitchenaidu dávám něco mezi 4 a 6).

Mezi tím si přesej mandlovou mouku přes síto. Případné hrudky rozemni. Pokud ti v sítku zbydou malé kousíčky mandlí, klidně je do makronek použij.

K mandlové mouce přesej moučkový cukr. Opět platí, že případné hrudky musíš zneškodnit .

Směs důkladně promíchej metličkou. Pokud chceš, přidej do směsy koření.

Připrav si cukrářský sáček. Ustřihni konec, vlož zbobící špičku a celý sáček dej do vysoké sklenice. Okraje sáčku ohrň přes okraje sklenice. Použij vyšší, než já na obrázku 🙂

Že jsou bílky vyšlehané poznáš takto: sníh je hoooodně tuhý, když ho nabereš na metlu, udělá kouli sněhu, která má špičky jak ježek, které se skoro nehnou. Pokud se sníh táhne do jedné dlouhé špičky, dej ho ještě šlehat.
Pokud používáš přírodní prachové barvy, přidej barvu do vyšlehaných bílků a nech ještě chvíli šlehat v robotu, dokud se prášek hezky nerozpustí. Dej ale pozor, aby se ti prášek nenalepil na stěnu mísy.

½ sypké směsi vsyp do bílků a jemně promíchej. Pak přisyp zbytek a zase prochu míchni.

Pokud chceš přidat gelovou barvu, nyní je ideální příležitost. Většnou stačí pár kapek.

Nyní těsto pořádně promíchej. Čím víc budeš míchat, tím víc bude těsto řídnout. Ideální konzistenci má těsto právě tehdy, když ze stěrky stéká jako med nebo láva.
Pokud se směs při stékání trhá, ještě párkrát míchni. Pokud teče rychle, míchala jsi moc a už to asi nezachráníš 🙁 Pokud si chceš být jistá, jak to má vypadat, mrkni na krátké video.

Vzniklou směs si dej do sáčku (doporučuju jen půlku, lépe se ti s ním bude pracovat).

Makronky nastříkej na plech. Sáček drž kolmo k plechu (jinak by měly makronky nožku k jedné straně).
Ze sáčku vždy vytlač potřebné množství těsta (pozor, těsto se ještě rozlije), pak uvolni stisk ruky a rychlým pohybem do strany „uřízni“ špičku.
Makronky asi zatím nejsou plně podle tvých představ. Jednou rukou drž plech a druhou rovnoměrně bouchej zespoda do plechu. Makronky se víc rozlijou a zbavíš se případných špiček a vzduchových bublinek.

Pokračuj s druhým a případně třetím plechem.

Plechy s makronkama dej do trouby, a zapni horkovzduch na teplotu cca 35-45 °C . Teplota v troubě by neměla přesáhnout 50 °C . Takhle suš makronky cca hodinu (ale klidně i déle, vždy záleží na okolní vlhkosti)
Makronky budou správně usušené ve chvíli, kdy po nich pujde ne jen přejet prstem, aniž by se ti těsto nalepilo na prsty, ale při lehkém stlačení makronky poznáš, že těsto uvnitř není už tolik tekuté a poddajné, klade větší odpor. Neměly by být ale úplně trvdé.

Makronky peč v předehřáté troubě na 130-150 °C cca 13-16 minut. Pomoct si můžeš teploměrem, který ti teplotu v troubě ohlídá. (Já se snažím v troubě držet 135 -140 °C po dobu 16 minut). Pokud je teplota moc vysoká, makronky praskají jako sopky. Pokud je moc nízká, makronky jsou po upečení duté (což je sice chyba, ale na výslednou radost z vlastního díla to nemívá moc velký vliv 🙂 )

Po upečení nech makronky na plechu zcela vychladnout. Měly by pak jít krásně sloupnout z podložky. Pokud jim ale zůstávají spodny přilepené k podložce (tak, jako na obrázku), jsou nedopečené.
Makronky by měly uprostředka zůstat vláčné. Pokud jsou tvrdé jako piškot, pekla jsi je moc dlouho. Makronky ale klidně naplň a nech několik dní v lednici. Od náplně zvlhnou a myslím, že nikdo nic nepozná 🙂